O lesu

V naši mizarski delavnici uporabljamo izključno masivni les. To vključuje les dreves, vezano ploščo in različne furnirje. Vsak kos, ki ga uporabimo, je skrbno izbran in obdelan z skrbjo in občutkom.

LES

Les je tako kot listi in plodovi proizvod dreves. Vsako leto zraste in dopolni že obstoječe deblo. Drevo tako raste več desetletij in ob primernem času ga posekamo. Nato ga razžagamo na deske ustrezne debeline in jih pustimo na zraku, da se posušijo. V celicah lesa je namreč veliko vode, ki jo je drevo potrebovalo za fotosintezo in vse ostale procese (v svežem lesu je vsaj 40% vode, odvisno od drevesne vrste). Ko deske sušimo na zraku, se odstotek vlage zniža na 15-17%. Ta postopek pri smrekovem lesu traja približno eno leto, pri trših in bolj zapletenih lesovih, kot je hrast, pa lahko tudi dve leti. Ker pa to še vedno ni dovolj, da bi les lahko uporabili, mora les še na umetno sušenje. V sušilnicah les segrevamo in tako odvajamo odvečno vodo iz celičnih sten. Ko stopnja vlage doseže približno 8%, je les dovolj suh in gre lahko v nadaljnjo predelavo.

ZAKAJ JE TREBA LES PRED UPORABO SUŠITI?

Les je higroskopen material, kar pomeni, da se prilagaja vlagi v okolju. Če je okolje bolj vlažno kot les, bo les prevzel nekaj vlage in tako izenačil vrednosti. Posledica tega je, da se bo les razširil. Če pa je okolje bolj suho od lesa, bo les nekaj vode oddal, posledično pa se bo skrčil. Posledice obeh procesov niso zaželene (če se lesena vrata razširijo, se ne bodo več odprla, krčenje lesa pa lahko povzroči pokanje le tega). V povprečnem stanovanju je približno 8% vlage, zato se tudi ves les pred uporabo posuši na takšno vlažnost.

VRSTE LESOV, KI JIH UPORABLJAMO

Smreka je najbolj razširjena drevesna vrsta pri nas. Les je svetel in ima izrazito rjave letnice. Je lahek in enostaven za obdelavo. Veliko se uporablja v gradnji, stavbnem pohištvu in notranji opremi hiš.

Hrast velja za eno prestižnejših lesnih vrst. Lepa rjava barva in zanimiva tekstura ga povzdigneta nad druge lesove. Spada namreč med porozne vrste lesa, kar pomeni, da so njegove pore (celice) zelo velike in jih lahko vidimo tudi s prostim očesom, česar pri večini drugih vrst ne moremo. Uporablja se za prestižne kose pohištva in posebne izdelke. Ker je hrast cenjena vrsta lesa, je temu primerna tudi cena.

Bukev je druga najbolj razširjena drevesna vrsta v slovenskih gozdovih. Odlikujejo jo dobre mehanske lastnosti, splošna uporabnost in lepa barva, ki je mešanica med rjavo in rdečo. Spada v srednji cenovni razred in je eden najbolj optimalnih lesov, glede na ceno in kakovost.

Lipa velja za slovensko narodno drevo. Njen les je svetel in brez izrazitih letnic. Je tudi zelo mehek in se veliko uporablja za rezbarjenje in struženje.

Oreh je še ena prestižna vrsta lesa. Z umirjeno rjavo barvo razkriva eleganco, ki ji ni para. Uporablja se za visoko kakovostno pohištvo in ostale izdelke, ki bi jim želeli nadeti dragocen videz.

Jesen je drevesna vrsta, ki se ne uporablja več pogosto. Je bolj zahteven za obdelavo, sicer pa je lepe svetle, nekoliko sive barve.  

Javor je rumenkasto rjave barve, les pa je enostaven za obdelavo. Uporablja se za vse vrste pohištva in ostalih izdelkov srednjega cenovnega razreda.

Jelša je zapostavljena drevesna vrsta, saj se mnogim njen les zdi primeren le za kurjavo. Vendar pa ni tako. Je podobne barve kot bukev, le da je še nekoliko bolj rdečkasta, njene lastnosti pa so primerljive lastnostim bukovega lesa.

 

VEZANA PLOŠČA

Vezana plošča je ena od najstarejših tehnoloških rešitev, ki vključuje masiven les. Za izdelavo le te les narežejo na tanke plasti in jih križno zlepijo. S tem plošča dobi boljše mehanske lastnosti in je bolj odporna na temperaturne spremembe. Je bolj obstojna kot les in bolje prenaša spremembe vlage.

Eden glavnih razlogov za uporabo v naši mizarski delavnici je prav odlična obstojnost na vlagi in na visokih temperaturah, zato jo uporabimo, ko te lastnosti potrebujemo. V kombinaciji s furnirjem pa so vezane plošče zelo uporabne pri ploščah velikih površin.

Najbolj uporabljeni sta brezova in topolova vezana plošča, dobi pa se jih v več različnih dimenzijah in debelinah.

 

FURNIR

Furnir je masivni les, ki je narezan na zelo tanke plasti (0,5-2 mm). Lahko se ga izdela iz skoraj vseh lesnih vrst, vendar pa se ga večinoma izdeluje iz dragocenejših lesnih vrst.

Prednost furnirja je to, da je zelo tanek, kar pride do izraza predvsem pri lesnih vrstah, ki so zelo dragocene ali redke. Iz teh lesov lahko naredimo furnir in tako prekrijemo večjo površino, kot pa če bi delali vse iz masivnega lesa. Gre za enako razliko kot pri zlatenju in izdelavi nečesa iz čistega zlata. Razlika je v porabljeni količini in pa seveda tudi v ceni.

 

VRSTE FURNIRJEV, KI JIH UPORABLJAMO

Orehova korenina je furnir, ki je izdelan iz korenine oreha. Je zelo dragocen, saj ga je težko pridobiti. V zgodovini se ga je veliko uporabljalo za pohištvo in tudi danes ga največ najdemo pri prestižnih kosih pohištva.

Javor rebraš je vrsta furnirja, ki se ga pridobiva iz lesa gorskega javorja. Zaradi počasne rasti dobi posebno teksturo, ki spominja na  valove. Je zelo cenjen in iskan, saj se ga uporablja za hrbtne strani godal.

Topolova korenina je vrsta furnirja, ki pri nas ni tako poznana, vendar pa je po barvi in teksturi na las podobna ptičjemu javorju.

Ptičji javor je furnir, ki je izdelan iz lesa navadnega javorja, vendar pa ima eno posebnost: da je na njem rastla bela omela ali katera druga vrsta zajedavcev. Zajedavec v drevesu pusti luknjice, ki jih le ta poskuša ponovno zapolniti. Rezultat so pikice drugačne barve ali pa luknjice, če jih drevesu še ni uspelo zapolniti. Tako je na furnirju posejanih ogromno pik, kar ga dela tako posebnega. Vendar pa je taka drevesa težko najti in prepoznati, zato je furnir zelo cenjen in iskan.

Javorjev furnir pa je eden najbolj navadnih furnirjev, saj ga je veliko. Vendar pa je kljub temu še vedno zelo lep in vedno znova očara s svojim izgledom.

Palisander je tropska drevesna vrsta. Les palisandra je rjave barve, vendar pa ima v sebi tudi nekaj odtenkov vijolične. Ker je ta vijolična barva tako značilna, se je drevesne vrste v angleščini prijelo ime »rosewood«, rožni les. Zaradi svoje lepe barve in prestižnega izgleda je zelo iskan in tudi zelo drag.

To so le najpogostejši lesovi in furnirji, ki jih uporabljamo pri nas. Seveda pa je drevesnih vrst še veliko več.